21.112018

Meidän viljelijät

Suomessa on noin 1000 mallasohran viljelijää, joista noin puolet tunnen nimeltä tai tunnistan äänestä. Joillakin on iso kuolaava koira, joillakin musta kissa tai emolehmiä, joillakin tuore kaunis vaimo ja pieniä lapsia, joillakin terveyshuolia tai avioero meneillään. Jotkut pyörittävät tanssilavaa, toiset soittavat harmonikkaa, monet heistä rakastavat olutta. Yhteistä heille on se, että heille ei ole ongelma soutaa kotimaisen teollisuuden kanssa samassa veneessä.

Meidän viljelijät ymmärtävät, ettei maatalouden kannattavuus parane tarjonnan niukkuudella vaan kysynnän kasvulla. Meidän viljelijät ymmärtää, että laadun tuottaminen kannattaa siinä missä määränkin. He ymmärtävät, että ketjuun väistämättä tulee rahtikustannuksia ja tekevät yhteistyötä lähimpien viljaa käyttävien toimijoiden kanssa. He eivät puljaile eivätkä petä, koska he tietävät että varkaalla on lyhyet jäljet. He johtavat yritystään ylpeydellä sukupolvien painolastin ansiosta tai siitä huolimatta. He nauttivat keväällä mullan ja syksyllä puidun pellon tuoksusta ja menevät syystöiden jälkeen sieneen, marjaan, metsälle tai Thaimaahan.

Merkittävä osa heistä on myös tärkeä pala Polttimo-yhtiöiden historiaa. He ovat olleet mukana jo kun heidän pappansa on toimittanut mallasohraa Niemenkadulle jauhosäkeissä. Mallasohra viljelykasvina on myös merkittävä pala suomalaisen maanviljelyksen historiaa. Yli 80 vuotta sitten alkanut kiinteä yhteistyö suomalaisesta mallasohrasta mallastavan kotimaisen teollisuuden kanssa viljelysopimuksin on kokenut paljon. On ollut takuuhintajärjestelmää, pakkokesannointia, EU:hun liittymistä, lajikkeita Kustaasta Ingridistä Scarlettiin ja RGT Planetiin. Sotaa, rauhaa, hyviä ja huonoja aikoja, sadetta ja auringonpaistetta.

Mallasohran viljelijät ovat viljelijöiden eliittiä. Vuonna 2018 mallasohra on edelleen yksi kannattavimmista viljelyvaihtoehdoista. Uudet lajikkeet ovat tuoneet niin satotasoa kuin viljelyvarmuutta. Katastrofaalisen kuivana kesänä 2018 ohrasato tuotti pienemmän pettymyksen moneen muuhun viljalajiin verrattuna, vaikka satotappiot myös mallasohran osalta olivat suuret. Siitä huolimatta kotimaista mallasohraa riittää kotimaisten oluiden valmistukseen ensi vuonnakin. Kiitos meidän viljelijät!

Takaisin Takaisin

Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö