27.022018

Satokausi 2018 käyntiin Myllyvilja- ja mallasohraseminaarissa

Paukkupakkasista huolimatta aurinko paistelee jo korkealta ja tuleva kasvukausi on pian käsillä. Viljelysopimusten teko uudelle satokaudelle käynnistyi jo perinteiseen tapaan tammikuun lopulla Viljaklusterin yhteisessä Myllyvilja- ja mallasohraseminaarissa, jonne kokoontui yli 300 sopimusviljelystä kiinnostunutta viljelijää. Kaikki seminaarin esitykset on luettavissa Päijät-Hämeen viljaklusterin sivuilla www.viljaklusteri.fi.

Viking Maltin tavoitteena on tulevalla kaudella lisätä sopimusmääriä niin mallasohran, mallasvehnän kuin luomuohrankin osalta. Viking Maltin tulevan satokauden viljelysopimukset tehdään sähköisessä Barbin-järjestelmässä. Viking Maltin viljan hankinta avaa sopimusviljelystä kiinnostuneelle viljelijälle tunnukset järjestelmään, mikäli niitä ei vielä ole ja tarvittaessa opastaa alkuun järjestelmän käytössä. Sähköisen viljakauppa-alustan myötä niin ennakkonäytetulosten lähettäminen kuin hinnan kiinnityksetkin nopeutuvat ja viljelijä saa tiedon niin valmistuneista analyyseista, kipatuista kiloista kuin hinnan muutoksistakin sähköpostilla ja tekstiviestillä. Sähköisen toimintamallin lisäksi uutta tulevalla sopimuskaudella on Barke-mallasohralle entsyymiohrien tapaan maksettava 7,5 €/tn lajikelisä. Varastointisopimukset ja niistä maksettavat korvaukset sekä entsyymiohran valkuaislisät säilyvät ennallaan.

Uuden kauden viljelysopimusasioiden lisäksi seminaarissa kuultiin mm. dosentti Johannes Tiusasen mielenkiintoinen ja käytännönläheinen esitys peltolohkon sisäisen vaihtelun tunnistamisesta ja kerätyn tiedon hyödyntämisestä viljelysuunnitelmissa. Hyviin satotasoihin pääseminen vaatii jatkuvia viljelytoimenpiteitä kasvukauden aikana ja lohkojen sisäisen vaihtelun myötä myös tarvittavat viljelytoimenpiteet vaihtelevat. Erojen tunnistamisen lisäksi on pohdittava, mistä erot johtuvat ja mitä niille voisi tehdä. Koska viljelijä ei voi vaikuttaa mm. kasvukauden aikaisiin sääolosuhteisiin, on keskityttävä niihin asioihin, joille on mahdollista itse tehdä jotakin.

Teerenpeli Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pyysing oli seminaarissa tuomassa panimon terveiset viljelijöille. Pyysingin mielestä Suomen tulisi ottaa oppia Euroopasta, jossa eri alueilla tuotettujen tuotteiden brändäämisellä on pitkät perinteet. ”Olen aidosti sitä mieltä, että näillä leveysasteilla kasvava puhdas, suomalainen vilja olisi hyvä vientituote”, Pyysing visioi.

Muistakaa varmistaa ajoissa oman siemenen itävyys ja sertifioidun siemenen saatavuus. Viljelysopimuksia ehtii tehdä aina toukokuun loppuun saakka. Hyviä hiihtokelejä kaikille, pian kylvetään!

 

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö