05.022016

Pekka-ohrat: Erikoistumalla lisäarvoa koko mallasohraketjuun

Viking Malt ja Boreal toteuttivat yhteistyössä mallasohran täsmäjalostushankkeen vuosina 2009-2015. Hankkeen tuloksena markkinoille on tulossa kolme uutta erikoismallasohraa. Erikoismallastuotanto edellyttää käyttötarkoitukseen soveltuvia, räätälöidyn laadun omaavia mallasohralajikkeita. Boreal valikoitui tuotekehityshankkeen kumppaniksi pohjoiset kasvuolot tuntevana mallasohran lajikejalostajana. Sekä uusien mallasohrien laadulle että hankkeen kestolle asetetut tavoitteet saavutettiin kirkkaasti. Kolme erikoisohraa Repekka, Popekka ja Vipekka eli “Pekka-ohrat” on juuri hyväksytty kasvilajikeluetteloon ja ne tulevat leviämään laajempaan viljelyyn lähivuosina.

Viljelyominaisuuksiltaan kaksitahoiset “Pekka-ohrat” ovat parempia kuin tähän asti markkinoilla olleet erikoismaltaiden valmistukseen soveltuvat mallasohrat. Satoisuus on kasvuaika huomioiden hyvällä tasolla, jyvän laatuominaisuudet kunnossa ja korrenlujuus kaksitahoisten ohrien parhaimmistoa.

Oikeudet uusien erikoismallasohralajikkeiden kaupalliseen käyttöön ovat Viking Maltilla, joka tulee jatkossa tarjoamaan näistä viljelysopimuksia sopimusviljelijöilleen. Repekan, Popekan ja Vipekan sopimusviljely antaa viljelijälle mahdollisuuden tuottaa lisäarvoa ja viljellä kysyntää vastaavasti pitkäaikaisessa yhteistyössä mallastamon kanssa.

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö