22.122015

Jouluja!

Vuoden päivien käydessä vähiin, tulee vilkaistua taakse, mutta toivottavasti enemmänkin eteen. Uusi vuosi on lupausten aikaa. Luvataan liikkua enemmän, syödä terveellisesti, juoda enemmän, mutta yleensä vettä. Hyvä uudenvuoden lupaus on tietenkin sellainen, jonka pystyy pitämään.

Lupausten sanotaan juontavan 4000 vuoden takaa Babyloniasta, jossa lainatut työkalut luvattiin palauttaa omistajilleen uuden vuoden alkaessa. Skotlannissa kerrotaan vuoden ensimmäisen vieraan ulkomuodon ratkaisevan vuoden kulun. Mikäli vieras on tumma, pitkä mies, joka tuo mukanaan viskiä, on kodin vuoden kulku turvattu. Japanissa puolestaan puunataan koti kuntoon, jotta uusi vuosi voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Useissa suomalaisissa kodeissa tämä taidetaan suorittaa jo jouluksi. Meillä kotona tyydytään sen sijaan himmentämään valaistusta…

Varhaisina aikoina suomalaisella maaseudulla uutta vuotta vietettiin kekrin aikaan. Sato oli korjattu ja vuoden kierto alkoi jälleen uudelleen. Sittemmin kekrin vietto on hiipunut, mutta monet kekrin perinteet ovat siirtyneet jouluun ja uuden vuoden juhlintaan. Tosin vuonna 2015 kekri ja uusivuosi eivät ole ajankohdaltaankaan kovin kaukana toisistaan.

Viettää sitten tulevia pyhiä niin tai näin, vilja-alalla varmaa on jo se, että uusi vuosi on erilainen. Viking Maltin sopimusviljelytoiminnan osalta se toki alkaa jo perinteisesti Sibelius-talon viljaseminaarilla 5. helmikuuta. Kevättalvella on luvassa myös luomuseminaari muutaman vuoden tauon jälkeen. Pimeys alkaa jo väistyä ja pyhien lepotauon jälkeen palataan intoa puhkuen työmaille!

Hyvää Joulua ja menestystä vuodelle 2016! Olkoon onni teille aina myötäinen!

 

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö