12.022016

Kevättä rinnassa

Paukkupakkasten jälkeen helmikuuta on tarvottu lokakuisessa säässä. Kevät on kuitenkin jo lähes oven takana ja viljelysopimuspaperit kolahtavat postiluukkuun viimeistään ensi viikon aikana. Kevään viljelysuunnitelmia joudutaan tekemään laskevin raaka-aineiden markkinahinnoin eivätkä mallasohran hinnat tee tästä poikkeusta.

Sopimusehtoihin ei ole tehty juurikaan muutoksia viime vuoteen nähden. Mallasohran ja mallasvehnän viljelysopimuslajikkeet säilyvät pääosin ennallaan. Marthe-sopimuksia ei enää tehdä, Barke, Tipple ja Harbinger säilyvät edelleen mallastamon päälajikkeina. Uutta on Nullox- lajikkeiden Charmayn ja Charlesin tulo mallastamon sopimuslajikkeistoon. Lisäksi tehdään myös pieni määrä Scarlett-sopimuksia erikoismallassovelluksiin. Entsyymiohralajikkeina jatkavat Saana ja Polartop, joiden laatuhinnoittelun osalta lajittelu 1+2 vähennykset on poistettu ja korkeasta valkuaispitoisuuksista maksettavia laatuhyvityksiä korotettu. Lisäksi entsyymiohralajikkeille maksetaan 7,5 €/tonni preemio suhteessa panimo-ohralajikkeisiin hehtaarisatotasoeron kattamiseksi.

Luomumallasohran toivotaan löytävän jälleen paikkansa viljelykierrosta. Luomumaltaan kysyntä on kasvussa ja raaka-ainepohja pyrittävä turvaamaan pitkällä aikavälillä.

Helmikuun alussa julkistettiin Viking Maltin ja Borealin yhteisen tutkimuskehityshankkeen tuloksena markkinoille tuotavat Pekka-ohrat. Kesällä 2016 niistä tuotetaan siementä kevään 2017 kylvöille. Erikoismaltaiden raaka-aineiksi tulevat Pekka-ohrat viljellään korkeaa valkuaispitoisuutta tavoitellen.

Suuret kiitokset kaikille sopimusviljelijäkyselyyn vastanneille sekä kiitos aktiivisesta osanotosta Myllyvilja- ja mallasohraseminaariin Sibelius-talolla. Yli 300 viljelijää kokoontui kuulemaan uuden satokauden sopimusasioista sekä muista ajankohtaisista aiheista laadittua seminaariohjelmaa. Ensi viikolla tapaamme toivottavasti Hämeenlinnassa Vilja-alan yhteistyöryhmän järjestämässä viljelijäseminaarissa!

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö