01.082017

Mallasohrapäivä 2017

Kuutisenkymmentä mallasohran viljeljää kokoontui elokuun ensimmäisenä päivänä Kotkaniemen koetilalle viettämään jo perinteeksi muodostunutta Mallasohrapäivää. Päivän järjestelyissä olivat mukana Yara, Bayer ja Viking Malt. Ruoka oli hyvää, aurinko paistoi ja kaikilla iloinen mieli! Kotkaniemen ohrien koeruudut olivat upean näköisiä, kuten ohrapellot Suomessa tällä hetkellä monin paikoin!

Päivän aluksi tehtiin katsaus mallasohramarkkinoihin, joissa on kesän aika ollut eloa Keski-Euroopan sadon määrä- ja laatuhuolien vuoksi. Viime kauden tapaan puinneille lähdetään edelliskautta korkeammin hinnoin ja tuleva hintakehitys määrittyy Euroopan puintien edetessä ja sadon laadun varmistuessa joko suuntaan tai toiseen. Meillä Suomessa mallasohralajikkeiden viljelyalan lasku päättyi kaudelle 2017 ja ala pysyi viime vuoden tasolla. Sen sijaan rehuohra-ala laski jopa 10 % ja ohrataseesta voidaan odottaa tiukahkoa.

Tänä keväänä Harbinger nousi selkeästi viljellyimmäksi mallasohralajikkeeksi, Tipple, Propino, Barke, Trekker ja RGT Planet ovat seuraavina.  Pekka-ohria oli kylvössä hieman alle 1000 hehtaarilla.

Juha Liespuu Yaralta kertoi Kotkaniemen koetilan kesän kulusta. Lämpösummaa on kertynyt samassa tahdissa kylmän kesän 2015 kanssa. Rukiin puintien odotetaan alkavan 3 viikon päästä, joten tavanomaisesta ollaan jonkun verran myöhässä. Näin ollen ensimmäisiä Polartopin puinteja voisi odottaa vasta kuun lopulla ja kaksitahoisten puintien aloitus menee syyskuun puolelle. Alueellisia eroja toki on paljon.

Minni Tapola Bayerilta toi päivän kasvinsuojeluterveiset ja Bayerin tekemiin kokeisiin ja saatuihin tuloksiin palataan syksyn aikana. Kaiken kaikkiaan kylmän kevään ja alkukesän myötä ohrakasvustot on versoneet hyvin ja ovat erittäin reheviä, mutta samalla erittäin terveitä. Jyvän täyttymisen olosuhteet ovat olleet suotuisat. Ennätyssatoon uskotaan edelleen ja toivotaan, että kasvustot pysyvät pystyssä ennustetuissa ukkosmyrskyissä.

Kiitos kaikille osallistujille, oli mukava palata töihin lomilta iloisessa seurassa!

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö