30.102017

Yara ja Viking Malt yhteistyöhön maltaan hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Yara ja Viking Malt ovat solmineet yhteistyösopimuksen mallasohran hiilijalanjäljen pienentämiseksi Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa myös Liettuassa ja Puolassa.

Tavoite on pienentää mallasohran hiilijalanjälkeä merkittävästi (jopa 25 %) edistämällä matalan hiilijalanjäljen lannoitteiden käyttöä ja hyödyntämällä täsmäviljelyteknologiaa sekä Viking Maltin ohra- ja mallastusosaamista.

Mallasohran tuotannon hiilijalanjälkeä seurataan verrokkitiloilla. Tulosten perusteella tiloille asetetaan tavoitteet ja toimenpidesuositukset, jotka viestitään kaikille Viking Maltin sopimusviljelijöille. Hiilijalanjäljen laskenta toteutetaan Cool Farm Tool –ohjelmalla, jonka kehittämisessä Yara on ollut mukana.

Laadukkaan mallasohran tuottaminen vaihtelevissa ilmasto-oloissa on haasteellista. Yaran kehittämien täsmälannoitusratkaisujen avulla typen käyttöä voidaan tarkentaa kasvukauden olosuhteiden mukaan, mikä auttaa viljelijää saavuttamaan tavoitellun valkuaispitoisuuden sekä parantamaan typen käytön hyötysuhdetta. Uusien mallasohralajikkeiden satopotentiaalin hyödyntäminen ja valkuaisen samanaikainen hallinta on mahdollista nykyaikaisella lannoitusstrategialla. Tämä myös parantaa ohran tasalaatuisuutta.

– Asiakkaamme ovat ympäristötietoisia. Haluamme kantaa kortemme kekoon ja vähentää tuotteittemme ilmastovaikutusta. Nämä toimenpiteet ulottuvat aivan ketjun alkupäähän, mikä on hyvää jatkoa jo tehtyihin parannuksiin mallastuksen energiatehokkuudessa, sanoo toimitusjohtaja Kasper Madsen Viking Maltista.

Viljelytoimenpiteiden täsmentämisen lisäksi tärkeää on myös käyttää lannoitteita, joiden valmistuksen hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Yaran lannoitteiden hiilijalanjälki on matala uusimman katalyyttiteknologian käyttöönoton ansiosta.

–Yhteistyö Viking Maltin kanssa on Yaralle tärkeä osa viljelijäkeskeistä strategiaa, jossa uudet viljelyratkaisut tuottavat ympäristölle kestäviä ratkaisuja ja ovat myös kannattavia. Typen käytön hallinta ja mallasohrasadon laadun parantuminen täyttävät molemmat kriteerit. Haluamme yhteistyön avulla nopeuttaa modernien lannoitusmenetelmien käyttöönottoa tiloilla, toteaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Jari Pentinmäki Yarasta.

Cool Farm Tool on nettisovellus, jonka avulla viljelijät voivat maksutta laskea viljelyn tuottaman hiilijalanjäljen, veden käytön ja vaikutuksen biodiversiteettiin. Yara on jäsen yhteisössä, joka tarjoaa palvelun. https://coolfarmtool.org/

Lisätietoja:

Jari Pentinmäki, liiketoiminnan kehitysjohtaja, Yara, puh. +358 40 848 9061

Sanna Kivelä, hankintapäällikkö, Viking Malt Suomi, puh. +358 44 739 1722

Dieter Nowack, Group Sourcing Manager, Viking Malt, +46 708 44 55 36

Takaisin Takaisin