19.122016

Pienryhmätoiminnasta potkua mallasohran viljelyyn

Mallasohran viljelijöiden pienryhmätoiminta alkoi joulukuun 1. päivänä Orimattilan Kehräämöllä. Pienryhmätoimintaa vetää ProAgria ja Viking Malt sopimusviljelijöineen on aktiivisesti mukana. Päivän alkajaiseksi kuultiin mallastamon kuulumiset, katsaus mallasohramarkkinoihin ja mallasohran laatuvaatimuksiin Viking Maltin viljanhankintapäällikön Sanna Kivelän toimesta. Koolla ollut yli 50päinen porukka keskusteli vilkkaasti. Perusteet yhdessä rakentamiselle ja eteenpäin katsovalle yhteistyölle koko ketjussa ovat kunnossa.

Sari Peltonen ProAgrialta piti ajankohtaisen luennon tänä vuonna myös ohraa kiusanneista hometoksiineista. ProAgrian Elina Valkeinen antoi vinkkejä mallasohran viljelytekniikkoihin, joihin palataan yksityiskohtaisemmin teemoittain vielä pienryhmien tapaamisissa ja pellonpiennartilaisuuksissa ensi vuoden aikana. Reino Aikasalo Borealilta esitteli mallasohralajikeuutuuksia, mm. alkuvuodesta lajikelistatut Pekka-entsyymiohralajikkeet. Entsyymiohrilta odotetaan korkeaa valkuaista ja viljelytoimenpiteet poikkeavat merkittävästi panimomallasohran viljelystä. Myöhemmin iltapäivällä muodostettuihin pienryhmiin syntyi myös oma entsyymiohran viljelijöiden ryhmä.

Oma pienryhmänsä perustettiin myös luomumallasohran viljelijöille sekä alueelliset ryhmät Kaakkois-Suomeen, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen. Koko mallasohran viljelyalue Varsinais-Suomea myöten oli kokoontumisessa edustettuna, mikä oli erityisen hienoa! Kaiken kaikkiaan ryhmiä muodostui 6. Kaikkiin pienryhmiin ehtii vielä hyvin mukaan, sillä ryhmätoiminta käynnistyy toden teolla vasta ensi vuoden puolella. Ilmoittautua voi ProAgrialle tai Viking Maltille. Mallasohran viljelijöiden pienryhmätoiminta huipentuu ensi vuoden lopulla ryhmien yhteiseen pikkujoulumatkaan ketjun lopputuotteisiin tutustumisen merkeissä.

 

Takaisin Takaisin
Sanna Kivelä
Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö