11.092015 Sadonkorjuun aika Elokuun aurinkoiset kelit ovat saaneet onneksemme jatkoa syyskuun puolella ja mallasohran puinnit täydessä käynnissä. Ensimmäisten ennakkonäytteiden perusteella voidaan haasteellisesta satokaudesta huolimatta odottaa kohtuullisen laadukasta satoa. Jo viime satokaudella nähdyt liian matalat valkuaiset tulevat tosin todennäköisesti laskemaan mallasohran hyväksymisprosenttia tänäkin vuonna. Mikäli mallasohran valkuainen on liian alhainen (< 9,5 %), maltaassa ei päästä vaadittuihin entsyymipitoisuuksiin, hiivalla on pula ravinteista ja panimoprosessissa voi aiheutua muita käymiseen ja virhemakuihin liittyviä ongelmia. Liian matalan valkuaisen takia hylätyksi tulleet mallasohrat voidaan kuitenkin hyödyntää mallastamon muissa jalostusprosesseissa. Jyväkoko vaikuttaa tänä vuonna viime satoa paremmalta eikä itävyyden tai homeiden kanssa ole vielä havaittu ongelmia. Toki ensimmäisten näytteiden perusteella ei vielä voida muodostaa koko satokuvaa. Uuden sadon vastaanotto on täydessä käynnissä ja piakkoin uuden sadon toimivuutta päästään testaamaan laboratorion lisäksi tuotannossa. Iloa ja aurinkoa sadonkorjuun aikaan! -Sanna Takaisin Sanna Kivelä Järvenpääläinen 37-vuotias agronomi ja Viking Maltin hankintapäällikkö