08.022021

Viking Malt tukee uudistavan viljelyn e-opistoa

Uudistavan viljelyn e-opisto on uusi ilmainen verkkokurssi, jossa yhdistyvät maanviljelyn kannattavuuden parantaminen ja käytännön ympäristötyö. E-opisto on Baltic Sea Action Groupin (BSAG), tekoälykurssi Elements of AI:sta tutun Reaktorin ja vaikuttavan kumppanijoukon yhteishankkeena syntynyt verkkokoulutus. Se tarjoaa kattavan läpileikkauksen uudistavasta maanviljelystä ja sen keskeisistä menetelmistä oman maatilan tilanne huomioiden.

 

Uudistava viljely (regeneratiivinen viljely) on kokonaisvaltainen lähestymistapa maan kasvukunnon ja satojen parantamiseksi. Tutkimukset osoittavat menetelmien hyödyt niin tuottavuudessa, ilmastovaikutuksissa, vesistönsuojelussa kuin luonnon monimuotoisuuden parantamisessa. Monia toimia on tehty tiloilla ennenkin, mutta nyt menetelmät on kerätty yhteen ja juuri suomalaisiin olosuhteisiin.

 

On ollut hienoa kokeilla näitä juttuja omalla tilalla yrityksen ja erehdyksen kautta. Tutkimustieto tuntui aluksi teoreettiselta, mutta Carbon Actionissa olen kokenut, että sitä tietoa voi hyvin soveltaa käytäntöön. Palkinto ei tule pelkästään sadon muodossa, vaan myös siinä, että pystyn itse tunnistamaan ja korjaamaan pellossa olevia ongelmia. Jos vaikka joku kohta pellosta on vettynyt, sen korjaamiseen löytyy keinot ja tuottaa mielihyvää nähdä niiden vaikuttavan”, kertoo tuuloslainen maanviljelijä Jari Eerola kokemuksistaan kurssin menetelmien käytöstä.

 

Uudistavan viljelyn e-opisto jatkaa BSAG:n, Sitran ja Ilmatieteen laitoksen aloittamaa Carbon Action -työtä, jossa edistetään tapoja vauhdittaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan ja todentaa varastoituminen tieteellisesti. E-opisto tuo tutkimusta ja viljelijöiden kokemuksia kaikkien saataville, helposti omaksuttavassa muodossa. Verkkokurssin sisältö perustuu tieteelliseen tutkimukseen.

 

Opiston taustalla on teknologian, muotoilun ja tieteen osaajia. BSAG:n on tehnyt pitkään ympäristötyötä viljelijöiden, tutkijoiden ja ruokaketjun yritysten kanssa. Kumppaneilla on monipuolista tietoa suomalaisesta ruoantuotannosta. Reaktorilla taas on osaamista palvelumuotoilussa ja onnistuneiden verkkokoulutusten luomisessa. Tärkeintä meille on ollut kuitenkin viljelijöiden osallistuminen suunnittelun kaikkiin vaiheisiin. E-opisto tähtää samaan kuin Elements of AI: arvokkaan tiedon tuomista helposti kaikkien saataville houkuttelevassa muodossa. Ilmaiseksi”, Reaktorin johtava muotoilija Niko Kavenius kertoo.

 

Uudistavan viljelyn e-opisto tekee maanviljelijän työtä näkyväksi suurelle yleisölle. Yhä hankalammin ennustettavissa olosuhteissa on aivan olennaista, että viljelijät kykenevät hoitamaan kallisarvoista tehtäväänsä: tuottamaan meille ruokaa.

 

Mikään toimija yksin ei voi saada aikaan niin suurta vaikutusta kuin koko ruokaketju yhdessä – pellolta jalostuksen ja vähittäiskaupan kautta kuluttajalle saakka. Siksi Uudistavan viljelyn e-opistoa ovat tukemassa Sitra ja suomalaisen ruokaketjun suuret toimijat, jotka ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin kestävyystavoitteisiin ja jo aloittaneet työn Carbon Action -alustan kautta. Kurssin sisältötyössä olemme saaneet valtavasti apua esimerkiksi maatalousneuvontaa tekevältä ProAgrialta”, Baltic Sea Action Groupin toimitusjohtaja Michaela Ramm-Schmidt sanoo.

 

Kurssin kumppaneina ovat Viking Maltin lisäksi Valio, Fazer, S-ryhmä, Atria, ProAgria ja Lahden kaupunki. MTK ja SLC toimivat sponsoreina.

Uudistavan viljelyn e-opisto avautuu helmikuussa 2021. Kurssin voi käydä suomeksi tai ruotsiksi ja ilmoittautua voi osoitteessa www.uudistavaviljely.fi        

Takaisin Takaisin
Mikael Ingman