13.052022

Viking Maltin uutiskirje vko 19/2022

Viljamarkkinat

Osassa maata kevätkylvöjä on jo päästy aloittamaan, mutta pääosa kylvöistä tullaan tekemään toukokuun puolivälin jälkeen. Vielä ei kuitenkaan olla myöhässä ja edellytykset hyvälle sadolle ovat edelleen olemassa. Myös lähialueilla, kuten Ruotsissa ja Virossa, kevätkylvöt alkoivat hieman totuttua myöhemmin kylmän kevään vuoksi. Lisäksi sääolosuhteet Baltiassa ja Ruotsissa haastoivat syyskylvöisiä kasveja, mutta laajoja talvituhoja ei ole esiintynyt. Virosta tosin raportoidaan, että joillain alueilla noin 20 % olisi jouduttu kylvämään uudelleen.

Huhtikuu on ollut erittäin vähäsateinen suuressa osaa Eurooppaa ja se on omalta osaltaan vaikuttanut markkinahintoihin. Ajankohtaan nähden tyypillisesti olemmekin vahvasti ns. säämarkkinassa, eli markkinat reagoivat pohjoisen pallonpuoliskon sääennusteisiin voimakkaasti.

Ukrainan sota ja sen aiheuttama epävarmuus näkyy edelleen myös viljamarkkinoilla. Viimeisimpien arvioiden mukaan Ukrainan tuotanto voisi vähentyä jopa 20 %, joskin tarkkoja arvioita on vaikea tehdä tässä vaiheessa. Joka tapauksessa, sodan pitkittyessä vientilogistiikan järjestäminen tulee olemaan haasteellista.

Yhdysvaltojen viljapörssejä puolestaan nosti maanantaina julkaistu USDA:n ennuste, jonka mukaan sekä maissin, soijan että kevätvehnän kylvöt ovat edenneet viiden vuoden keskimääräistä hitaammin mm. sateisen sään vuoksi. Markkinoita onkin nyt syytä seurata tarkasti.

 

Sopimukset sadosta 2022

Viljelysopimuksia tulevalle kaudelle on tullut mukavasti, kiitos siitä teille. Teemme edelleen sopimuksia sekä entsyymi- että panimolajikkeista. Teemme myös luomumallasohrasopimuksia tulevasta sadosta. Huomioi myös, että jos Naantali on lähempi toimituspaikka sinulle, ostamme uuden sadon Planet-mallasohraa myös Suomen Viljavan varastoon Naantaliin. Markkinahinnat kaudelle -22 ovat nyt korkeat, joten mahdollisuus kannattaa nyt hyödyntää.

 

Viking Malt mukana Yaran tapahtumassa Mäntsälässä 8.6.2022

Yara Suomi toteuttaa Eväitä Suomen maasta -kiertueen kesällä ja 8.6. kello 10-14 Kalle Vuoren tilalla järjestetään tapahtuma lisälannoitus-teemalla. Paikalla on Viking Maltin lisäksi runsaasti alan toimijoita. Toivottavasti pääset paikalle ja tapaamaan meitä. Tapahtuman osoite on Etu-Heikkiläntie 112, Mäntsälä.

Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa: https://www.yara.fi/lannoitus/evaitasuomenmaasta/

Takaisin Takaisin
Christian Tallskog