01.082022

Vikinmaltin uutiskirje 1.8.2022

Ennakkonäytekirje on lähetetty

Olemme postittaneet ennakkonäytepussit sopimusviljelijöillemme heinäkuun lopulla. Jos et ole saanut ennakkonäytepusseja tai tarvitset niitä lisää, ole yhteydessä. Ennakkonäytteet tullaan vielä tänä syksynä analysoimaan Niemenkadulla mallastamon laboratoriossa. Toivomme ennakkonäytteitä mahdollisimman nopeasti puinneilta, jotta näytteiden tutkimiseen varatut resurssit voidaan käyttää tehokkaasti hyväksi ja näytetulokset saadaan mahdollisimman nopeasti. Toimita näytteet kuitenkin 31.10.2022 mennessä.

 

Viljan vastaanotto sadosta 2022

Mallasviljaa tullaan vielä syksyn aika vastaanottamaan Niemenkadun mallastamoon. Uuden sadon mallasohraa voidaan ottaa vastaan myös sadonkorjuuaikaan. Alkusyksyn aikana meillä on vielä mahdollisuus ottaa vastaan Tipple- ja Trekker- lajikkeita, vaikka ne eivät enää ole sopimuslajikkeitamme. Vastaanoton siirtymisestä uudelle mallastamolle tiedotamme myöhemmin.

 

Viljamarkkinat

Sadonkorjuu Keski-Euroopassa on meneillään. Ranskassa syyskylvöiset kasvit ovat pitkälti korjattu ja korjuu on siirtynyt kevätohraan. Ranskalaisen kevätohran sato ja laatu näyttäisi pitkälti määräytyvän kylvöajankohdan perusteella, mutta toki alueellistakin vaihtelua on. Aikaisin kylvetyt kasvustot ovat selvinneet kuivasta keväästä huomattavasti paremmin kuin myöhään kylvetyt ja siksi sato- ja valkuaistasoissa näyttäisi olevan hajontaa. Valkuaiset kevätohrissa ovat olleet kaikkea 9 % ja 12 % välillä. Isossa-Britanniassa syysohrien sato on ollut hyvä läpi linjan ja valkuaiset matalia.

Puolassa syysohrat on pääosin korjattu. Sadot ja laatu ovat olleet hyviä. Kevätohran korjuu on alkanut. Myös Tanskassa ja Ruotsissa ensimmäisiä kevätohria on päästy puimaan. Jyväkoko vaikuttaa olevan hyvä ja valkuaiset matalia, noin 9 %:n tasoa. Koska korjuu on vasta alkanut, on syytä korostaa, että otos ei ole vielä edusta koko satoa.

Viljalaivausten alkamisesta Ukrainan hallussa olevista Mustan meren satamista on viime aikoina uutisoitu laajasti. Vielä on epäselvää, kuinka laajasti vientiä Ukrainan satamista voidaan toteuttaa. Lähiajat ovatkin kriittisiä markkinoiden tulevan kehityksen suhteen. Myös Pohjoisen pallonpuoliskon satoennusteet tarkentuvat sadonkorjuun edetessä, joten markkinoita on syytä seurata aktiivisesti.

 

Takaisin Takaisin
Christian Tallskog